Zdravé stravování

Jak upravit jídelníček, abychom prožili zimu ve zdraví?

V souladu s rytmy přírody

zdravé stravování v ziměDržme se pravidel, která tak dokonale fungují v přírodě. Stejně jako v zimě vše odpočívá a připravuje se na nový růst, který vypukne začátkem jara, i my bychom v zimním období měli třídit a ukládat své zkušenosti nasbírané během roku. Proto je pro naše tělo maximálně důležité více spát i odpočívat. Delší noci přímo vybízí k dlouhému, vydatnému spánku: choďte spát mezi 21:00 a 23:00, aby se tělo dostatečně zregenerovalo, a snídejte mezi 7:00 a 9:00. Rozhodně nezapomínejte na své ledviny i močový měchýř, které jsou citlivé na prochladnutí, a držte je tedy v teple!

Jíme, abychom žili

Pro zimu je charakteristická slaná chuť. Nezapomínejte proto do jídelníčku doplňovat mořské plody, ryby a řasy. Ovšem nic se nemá přehánět (dle tradiční čínské medicíny je nejdůležitější rovnováha), rozhodně to tedy není o nadměrném solení! Příliš soli najdeme hlavně v uzeninách, sýrech (tavených!), polotovarech… Raději si připravujte kvalitní domácí vařené jídlo. Nabízí se mnoho chutných, přitom jednoduchých pokrmů, které za zdravé ledviny určitě stojí.

Ideální jsou jídla, která nás pěkně prohřejí: vývary z hovězího či slepičího masa, vařená kořenová zeleninka, vajíčka, ryby, obiloviny a luštěniny, kořeněné tím, co nás pěkně zahřeje: skořice, zázvor, hřebíček, anýz…). Doporučujeme popíjet šípkový či zázvorový čaj (ten raději v dopoledních hodinách) nebo svařáček.

Dávejte pozor na tropické ovoce (citróny, pomeranče, grepy…) nebo letní zeleninu (okurka, salát…) – naše tělo nám ochlazují a v zimním období pro nás tedy nejsou vhodné. Příroda to totiž vymyslela moudře: rostliny, které plodí v teplých oblastech, své obyvatele přirozeně zchladí, a naopak.

Jak zahřát ledviny

Pokud jste již alespoň trochu poodhalili, v čem tkví základní principy tradiční čínské medicíny, jistě tušíte, že nejdůležitější je v zimě pěkně prohřívat ledviny, kde sídlí naše životní energie. Preparáty východní medicíny v sobě skrývají starobylé bylinné receptury se zaručeným účinkem, a uchovávají tak moudro našich předků po tisíciletí. Perfektním pomocníkem jsou v tomto případě například pilule Bu Shen Wan, které ten váš ohýnek pěkně rozpálí.

Podpořme játra a rozproudí se krev

Jistě jste si všimli, že jsme v zimě náchylnější k různým onemocněním. Příčinou je příliš mnoho chladu v našem těle. Chlad je záludný tím, že nám může tok krve zpomalit nebo dokonce zastavit. Na druhou stranu je sice užitečným pomocníkem při hojení modřin nebo podlitin, ale moc chladu prostě škodí. A co se stane v případě, že se nám průtok krve zpomalí? Orgány a tkáně nebudou pořádně vyživeny. K tomu se naše cenné protilátky v chladu nedokážou rychleji pohybovat, a přenechávají tak pole působnosti virům a bakteriím. Je tedy zapotřebí vyživovat i naši krev a s ní související játra. V zimě jsou totiž játra velmi zatěžována. Viníkem blokace krve v játrech mohou být kromě chladu i negativní emoce jako nespokojenost či hněv. Je vám tedy jasné, že i játra potřebují v zimních měsících naši podporu?

Nejlepší ochránce jater

Tomuto velmi důležitému orgánu, naší „chemické laboratoři“ – játrům – se vyplatí věnovat náležitou péči! Například kvašené zelíčko je krásně zharmonizuje. Krev nám zase doplní již zmiňované vývary, vejce, játra nebo kozí mléko.

Zaručeným ochráncem jater je pak z přírodních doplňků Hu Gan. Podpoří nám játra a k tomu zajistí i regeneraci jaterních buněk. Jeho blahodárné účinky tím ale nekončí: přispívá k ochlazení žáru krve a odbourávání jedu z těla. Ochraňuje játra před toxiny, průmyslovými jedy i farmakologickými prostředky. K tomu všemu podpoří srdíčko, které pak pozitivně působí na naši náladu a kvalitu spánku. Zdravé srdce nám vnáší radost do života - pečovat o ně se tedy rozhodně vyplatí. Další silnou předností pilulí Hu Gan je odvádění vlhkosti z těla a úspěšné napravení potíží s močením, které jsou zrovna v zimě na pořadu dne.

A na závěr dobrá zpráva pro ty z vás, kdo bojujete s přebytečnými kily: východní medicína říká, že právě nadměrná vlhkost v těle je viníkem obezity. Hu Gan nám tím pádem pomáhá váhu účinně snižovat.

Doplňte „zelenou energii“

V zimě máme bohužel méně kyslíku, protože je většina stromů opadaných, a zelených rostlinek je tedy po málu. Vzhledem k tomu, že rostliny zrovna odpočívají, není v přírodě skoro nikdo, kdo by vstřebával oxid uhličitý. K tomu si přidejme inverze či zvýšenou vlhkost, a máme tu živnou půdu pro nadměrnou koncentraci zplodin a výfukových plynů. Člověk si ale může chybějící zelenou energii hezky doplnit díky výtažkům z mořských řas, které nám poskytnou dostatek jódu. Zkuste třeba bylinný přípravek Nalemarin, jenž tělo zahrne vysokým množstvím cenných výtažků harmonizujících funkci štítné žlázy a k tomu nám i osvěží činnost mozku. Určitě sami víte, že mořské řasy krásně čistí tělo od toxických látek. Tento zázračný preparát nám doslova vytáhne odpad z těla a také pomůže trávicímu systému, aby se zase pěkně obnovil. S tím samozřejmě souvisí i bezchybné fungování střevní mikroflóry – tedy naší imunity!

Recept na dlouhověkost

A ještě jeden tip na závěr. Pokud si chcete svou imunitu opravdu „posichrovat“, zvýšit odolnost a celkový životní stav těla, nabízí se recept starý přes tisíc let: elixír mládí a zdraví, Laodžan. Opravdový dar přírody, který pochází z dynastie Tang a předává se z pokolení na pokolení. Laodžan, právem nazývaný jako „druhá ruka“ praktika TČM, v sobě snoubí veškeré úspěchy tradiční čínské medicíny a je užíván jako jeden z nejlepších produktů pro ochranu zdraví a zpomalení procesů stárnutí v lidském organismu. Zajímavostí je fakt, že všechny rostliny z tohoto odvaru rostou v různých oblastech Číny a jejich sklizeň do dnes probíhá v souladu s kosmickou polohou Slunce, Měsíce a souhvězdí.

Kromě harmonizace naší imunity a prodlužování aktivní dlouhověkosti se osvědčuje při prevenci onkologických onemocnění, významně snižuje toxické účinky chemoterapie, pozitivně působí na nervový systém, cévy a svalstvo. Osobně máme blahodárný vliv tohoto zázraku vyzkoušený na vlastní „kůži“ a doporučujeme užívat 1 balení jako ozdravnou kůru dvakrát ročně.

Další informace